November 30, 2022



A French retreat brought into sharp focus

Having gone through thirty years venturing to the far corners of the planet, partaking in an itinerant way of life, French-Belgian photographic artist Serge Anton at last wanted to settle down. What’s more he observed his own desert spring of calm in a house he acquired, a retreat called Mon Desir. Worked by his extraordinary granddad about a century prior in Sedan, in the core of the French Ardennes, the house sits in a scene brimming with quiet – 1,000,000 miles from any pressure, with trees and green perspectives any place you look.

“At first the name [which interprets as “my desire”] didn’t especially move me and it was just later I found how fitting it was for me. Following 30 years of voyaging, I understood the house typified an unadulterated and powerful urge: that of settling down and getting back to my underlying foundations,” says Anton.Of course, the house required a few significant updates: the windows were thin, making the rooms faint, and it likewise came up short on that feeling of liquid space commonplace of contemporary taste, which Anton needed, causing everything inside to feel a little gloomy.”When I claimed the house, envisioning it another way was a troublesome exercise,” he clarifies. “I sat on a stool for extended periods attempting to comprehend the soul of the spot, to get a handle on its latent capacity, yet in addition to imagine its cutoff points and limitations.”

Anton delivered his own underlying plans and afterward regulated the whole remodel process, down to the littlest detail. The primary choice he took was to open everything up and make an agreeable, comfortable and super-useful space helpful for cooking, engaging and unwinding, so the entry presently opens on to the lounge and the lounge area.

One more key thought was to augment the relationship with the normal world, which encompasses the house: including a 1,000sqm nursery, and – the good to beat all – a beautiful perspective on Lake Sedan. The old framework windows that used to obstruct the view have been supplanted with single-leaf coated designs, which permit the daylight to occupy the inside spaces and give a more extensive look at the encompassing landscape.Anton is enthusiastic with regards to regular materials with living patinas and crude surfaces, so he went to the firm L’Ocrier, entrusting them with the gig of dressing the dividers utilizing pressure driven lime. The floor was poured with a miniature composite cement, with the two dividers and floor completed in a stylish dark shade.

L’Ocrier’s expertise has likewise been utilized for the plan of a worktop and cupboards in the kitchen, altered with a bronze completion. The round kitchen table (Apollo XXL, from Heerenhuis), is built of metal and oak, while the rattan seats were planned in 1958 by Yuzuru Yamakawa and are from Feelgood Designs. The slender metal racks, which have been covered with miniature cement, were planned by Anton himself, and the earthenware was found on trips or chose from antique dealer Atmosphère D’Ailleurs.

Concerning the goods, Anton settled on a choice of contemporary furniture with perfect and moderate lines, some of which are made to his own plans.

Higher up are three extensive rooms, each in painted tones motivated by the encompassing nature: one is earth brown, the second is green and the third a profound sky blue. Anton planned the paint colors himself and worked with Adeline Halot to make them. He additionally contributed to planning a portion of the furnishings – a bedside table that stretches out under the closet was specially crafted in cooperation with Dirk Cousaert.

Past the rooms, a metal flight of stairs prompts the loft, which has been changed into a comfortable additional working region to adjust things.

error: Content is protected !!